Brudevalsen

Der er mange sjove traditioner ved brudevalsen.
For brudeparret er brudevalsen både noget af det mest frygtede ved et bryllup, men samtidig også et af de mest romantiske øjeblikke. Hvis valsen danses nogenlunde rigtigt og man rigtigt kan se det smukke forelskede par og kjolen glide elegant hen af gulvet, får de fleste en klump i halsen og bliver rørt.

Hvorfor danses brudevalsen ?
Det er en gammel tradition at brudeparret skal danse den første dans i ægteskabet. Over hele verden har man tradition for at brudeparret i løbet af aftenen danser en dans alene på dansegulvet, mens gæsterne kigger på. I de fleste lande vælger brudeparret selv en melodi, der betyder noget særligt for dem, at danse til.
I Danmark har vi tradition for at danse brudevals. Der danses til tonerne af Niels W. Gades brudevals fra 1854.
Det var en ballet som blev skrevet af balletmester August Bournonville og musikken blev komponeret af de to danske komponister, Niels W. Gade og J.P.E. Hartmann.

Hvornår danses brudevalsen?
Man siger normalt at valsen skal danses efter bryllupsmiddagen, sangene, talerne og andre indslag er overstået. Det er meget vigtigt at dansen afvikles inden kl. 24.00. Det er en gammel overtro som siger at det skaber ulykke for brudeparret hvis den danses senere. Den skal danses samme dag som brylluppet står. I 1800 tallet dansede man bryllupsvalsen omkring midnat, som også var det tidspunkt, hvor parret skiftede status fra ugift til gift.
Ved nogle bryllupper er der om dagen en eftermiddags reception. Der får man ofte nogle forfriskninger, et glas champagne og evt. bryllupskagen inden middagen om aftenen. Der er der nogle som vælger at danse brudevalsen allerede her. Så er der god underholdning om eftermiddagen også, og man har ikke så travlt med at spise middagen og komme fra bordet.

Tilbage til dj til bryllup