Brudevalsen - en gammel dansk bryllupstradition

Brudevalsen er en dans, som traditionelt bliver danset til bryllupper, inden kl. 24.
Danmark er det eneste land, som har et helt specifik melodi, som bruges til denne tradition.

Et Folkesagn

Brudevalsen er komponeret af Niels W. Gade til balletmester August Bournonville og hans ballet Et Folkesagn. Balletten havde sin uropførelse i 1854

Ballettens handling er placeret i middelalderen. Adelsmanden junker Ove er forlovet med adelsfrøkenen Birthe, som viser sig at være en trold. Birthe blev ved fødslen forbyttet med mennesket Hilda, der i stedet er vokset op hos troldene. Balletten slutter med, at Ove og Hilda finder sammen og ved deres bryllup danser Brudevalsen.

Igennem tiden er Brudevalsen blevet et af de mest elskede musikstykker. Men fortællingen siger, at Niels W. Gade ikke var helt tilfreds med det til at starte med og det endte i skraldespanden. Heldigvis fiskede August Bournonville noderne op igen og tog det med i sin ballet.

Niels W. Gade

Da han komponerede Brudevalsen, var Niels W. Gade en af Københavns førende komponister. Han fik sit gennembrud i 1842, da han vandt en konkurrence i Musikforeningen og rejse derefter til Leipzig i 1843. Fem år senere vendte han hjem til København, hvor han blev en dominerende skikkelse i dansk musikliv indtil han døde i 1890

Brudevalsen som tradition

Det er omkring 1900 tallet, at traditionen med at brudeparet danser til Brudevalsen, opstod.
Melodien er indspillet af flere store danske orkestre. Den version der som oftest bliver brugt, er indspillet af Tivoli’s Promenadeorkester, diregeret af Teddy Pedersen. Men også Danmarks Radios Underholdningsorkester, har lavet en version. I andre lande er det også en tradition at brudeparret danser. Men her vælger de selv et nummer, som har haft stor betydning for dem. Så der danses i mange forskellige stilarter.

Hvordan danses brudevalsen

Brudevalsen danses som en almindelig vals. Det kræver selvfølgelig lidt øvelse, at kunne sætte fødderne rigtigt. Men heldigvis er tempoet på melodien forholdsvis lavt. Gæsterne stiller sig i en rundkreds om det dansende brudepar og klapper. Efterhånden nærmer de sig brudeparret og gør cirklen mindre. Når alle gæsterne er tæt på brudeparret, løftes gommen i luften af de mandlige gæster, og spidserne af hans sokker klippes af. Desuden rives brudens slår i stykker. Denne del er først kommet til for ca. 100 år siden, da bruden før dette, ikke bar slør.

Skal danses inden kl. 24:00

Det er en del af traditionen, at brudevalsen danses inden kl. 24. Det gælder også for de kongelige. Til Mary og Frederiks bryllup, blev arrangementet næsten 2 timer forsinket. Men de nåede heldigvis at komme på dansegulvet, inden midnat.
Gense deres dans HER.

Slide dj til bryllup Lej DJ til Bryllup Læs mere her Beregn din pris online
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

DISKOGRUPPEN ApS

Cvr: 39982706
Ryetvej 127, 2. TV
3500 Værløse
Tlf: 77 34 81 14
mail: [email protected]

ÅBNINGSTIDER

Mandag til søndag
Kl. 10:00 – 22:00

Vi svarer på mails indenfor 24 timer.

UDLEJNING AF UDSTYR

Ønsker du udlejning af udstyr til din fest, så besøg vores side uaa.dk.

Copyright© 2020 – 2021 Diskogruppen ApS – All Rights Reservede

Scroll to Top